Monday, September 14, 2009

Aku dan tempeyek VS rempeyek..

Cuti raya kali nie..ialah selama hampir 2 minggu, bermula..12 -27 Sept 2009.wahh!!

(psst..Dengar cite budak2 U yang dah cuti H1N1 aritu telah pun dipendekkancutinyer.) iskk..keshiannn.............

Saya terpaksa 'menggadaikan' tiket 11hb(Fri) kerana menyiapkan satu tugasan penting.Apakah??jeng.jeng..jeng..*

Muktamadnya,tiket saya bertarikh 112Sept,Sabtu,6.30 ptg,..

.."naik dari Terminal sementara Bukit Jalil,ye dikk.."-kata akak kaunter bas Satria tu.

Bukit Jalil?

Ini adalah pengalaman pertama saya menaiki bas dari situ.Rupa-rupanya semua laluan ke arah selatan ditempatkan di situ..

ini bukan bas yg saya naiki.Sekadar gambar hiasan.hi..

Mujur k.ngah saya (dan 'bakal' abg ipar saya) sudi menghantarkan saya terus ke sana di samping berbekalkan KFC Snack Plate+ Iced Milo+Cheezy Wedges+ bubur lambuk KFC sebagai juadah berbuka dalam bas nanti..(Uikss..ni makan satu bas ke..

((dalam bas nyanyi lagu Balik Kampung Allahyarham Sudirman dalam hati))

psst..xleh nyanyi kuat-kuat..

************************************

Bila dah namanya bakal duk rumah lama-lama nie..ada yg best,..ada yg x best..dan kenapa..

Best-sebab nanti sahur dapat makan nasik..(adui yay-sedeyy), dapat makan masakan mak, leh tido kat tilam spring kat bilik kesayangan tu..leh ngadap laptop+broadband) tanpa menghadap buku)..yeay! serta..main Tekken5 PS2 kat rumah abg dan jumpa Mohd Aqil Hilmi bin Mohd Farid..

Tak berapa best-sebab..kne bangun sahur awal,4.30..(Kant0i.kat mahalah bangun dekat 5.30!), sebab kne jadik bibik ..jap..(6x2)x 4x2x1x2x...+12-24+12 ..=jumlah tingkap kne lap.. Almaklumlah setahun sekali.. Selalunya kalau duk umah lama-lama ni mesti gaduh ngan adik aku sowang tuh,..(nasib baik dia dah masuk UM dan cuti lambat..).Lagi..x best sebab,..xleh gaduh ngan adik aku tu la.hehe.isk..ni da kire banyak x best dari best ni..

Hari pertama berlalu dgn cepat..

Hari kedua...haa...baru nak masuk isi..(Segala di atas hanyalah intro semata-mata)ceh.

Haa..pernah dengar ni..Tempeyek atau Rempeyek? (Bagi yg Jawa total,kalau buat-buat tak pernah dengar,siapp..)

kat sekolah dulu sibuk dok survey tanya member pada  waktu prep,

"wea,nama peyek , tempeyek ke rempeyek..?"

"Tempeyek la"

"ape plak.atuk aku panggil rempeyek"

Tak kisah la apepun nama dia, tapi ada sounds peyek tu,jadila.Nape ye bercakap pasal peyek ni..

Sebabnya,pada hari kedua itulah..,mak mula mengeluarkan alatan-alatan nya..

Mula-mula saya nak wat-wat bizi kemas depan rumah..tapii..

"La..Adilla...*tolong mak jap nakk.."-mak memanggil saya

"Nape mak"..

"Tolong amikkan dulang kat rak atas tu.mak nak wat bubuh ni haa"

Yang sebenarnya..saya dah tahu taktik mak..hehe..

Terus saya bersila duduk sebelah mak dan tolong 'kacau'...hehe

 bahan-bahan yg diperlukan ialah..

tepung beras+ tepung sagu, ketumbar, jintan manis, santan,telur,kacang tanah (utk peyek), /kacang dal/kacang hijau (untuk tumpi). (nota:Kuantiti kalau nak tahu tanya saya ya.Nanti saya tanya mak saya ya)ngee...

Ada satu shot penting yg lupe saya nak amik,part nak menebar di atas kuali..ha..

Mak kata," mak nye tak lawa memang,..tapi ada rasa.." ceh..tak nak kalah.hihi.

Sebabnya,biasenye orang wat saiz bulat-bulat,kan..Ha,yang tu leceh sket la coz kne wat satu-satu.Yang mak saya buat pada hari itu ialah tiga kampit beras bersamaan dapat isik dalam2 tin besar lebih,dalam masa 2 jam!

Tengok sajalah berapa banyakk kuali daa.....

menurut emak,..Kuali satu-untuk mengeringkan tepung,..sebab,dia akan jadik camni...

ha..nampak mentah kan..

Nampaknya,kerja saya la tu utk peringkat 2 dan tiga...

 "hurm..alangkah bestnye menikmati peyek ini bersama Qistina,Ada,Bunda..dan Hamas...kweng3..."..

"Haa..api jangan besar sangat..slow-slow balik-balikkan"-mak mematikan angan-angan saya.

Setelah tus minyaknya,...letak atas dulang bagi tujuan penyejukkan.Tak payah masuk peti ais lak..atau,..biarkan terlalu lama untuk sejuk..tu nak melemaukan namanya..

Ha,..da siapp...tadaaaaaaaaa..........

ha..warna keemas-emasan gitu..

(padahal mak kata cam "ireng"..a.k.a rentung gak la..haha-abesla kuih makk..)

Setelah siap,sejuk,leh susun elok-elok dalam tin..

pesan ngan mak,

."mak,kalau org kate sedap,cakap la Dilla yg wat ea mak..kalau tak sedap,mak yg buat.."

Hehe.Mak iyekan je..Masak sangat ngan perangai anak dia yang sangat 'baikhati' ni..

Ha,kawan-kawan..walaupun kita dah pun mempunyai kuih-kuih ke'Baratan' seperti Almond London, Mama Carries,Cornflakes Madu, Biskut Suji,Tart, namun,jangan pernah lupe pada nama-nama Melayu seperti sarang semut, kek sarang tebuan,..(haiwan-haiwan lagii) ,kuih rose,dahlia, dan nama-nama baik seperti kuih bangkit! ,kuih makmur,..dan semperit.(yg semperit tiada kaitan)

Bagi ahli rumah seperti rumah saya,kuih-kuih ini jarang 'laku' .Apa yg laku ialah kerepek-kerepek dari kerepek pisang,ubi,ubi pedas,sukun...ha,tgk supply laa..Banting mari maa...

Bagikaum-kaum Hawa di luar sana tu,ringan-ringankan tangan belajar membuat kuih kerana selagi boleh ditunjuk ajar,buatlah..sebelum kita menunjuk itu dan ini (kepada kuih).

Sekian.

2 comments:

ida said...

wei Dila...jangan lupa simpankan satu tin peyek tuk aku....nak gakkkkkkkkkkkkkkk....mak punya peyek no.1 kan..kan...

~ Farra Humairah~ said...

haha..reserve berbayar yer...ingat bo0king kosong ke.(ceh.mcm aku lak yg kuar modal).Peyek mak mmg number One !!besh!! (nota:bila berbuka,aku makan habuk-habuk dia je)